понедельник, 6 июня 2016 г.

Барбарис-Բարբարիս

Общее описание
Барбарис относится к роду кустарниковых, реже деревьев, семейству Барбарисовых. Это листопадные, полувечнозеленые (листва частично опадает)
Как выбрать

В пищу можно употреблять только созревшие плоды барбариса, т.к. недоспелый плод очень ядовит. Созревший плод барбариса должен иметь вытянутую, эллиптическую форму ягоды красного либо черного цвета.

Как хранить
Есть несколько способов хранения барбариса. Его можно сушить либо под накрытием, либо в духовом шкафу при температуре 45-50 градусов. В сушеном виде их можно хранить около 2 лет. Плоды можно хранить в бумажных или холщевых мешках сроком до 3 лет. Можно хранить его, пересыпав сахаром в пропорции 1:1, либо наоборот - засолить (200 г соли на 1 литр воды). Соленья-варенья хранят в холодильнике, предварительно плотно закрыв крышкой. Из сладкой заготовки получается прекрасный компот.


В кулинарии
Плоды барбариса довольно часто используют в кулинарии. Из них получаются отличные джемы, варенья, компоты, соки, желе и сиропы. Хорошо просушенные и перемолотые ягоды используют, как приятную кислую приправу к мясным блюдам. Кавказские народы добавляют барбарис во время приготовления купата и плова. Из кисловатых ягод готовят ликеры и вина. Немного недозрелые ягоды барбариса солят и маринуют. Барбарис относиться к медоносным растениям. Пчелиный мед из его пыльцы имеет золотисто-желтый цвет и нежный вкус. Листья барбариса используют при изготовлении маринадов. Из древесины, коры и корней получают чудесную, довольно стойкую краску, наподобие гуммигута.

   
Калорийность барбариса

Ягоды барбариса считаются низкокалорийным и диетическим продуктом. В 100 г барбариса содержится 29 кКал. А энергетическая ценность желе из барбариса – 218 кКал на 100 г, поэтому его чрезмерное употребление может негативно сказаться на фигуре. Но калорийность компота из барбариса всего 112 кКал на 100 г.
Ծորենու կալորիականությունը
Ծորենու հատապտուղները համարվում են ցածր կալորիականությամբ և դիետիկ պրոդուկտ։ 100գ ծորենին պարունակում է 29կկալ։ Իսկ էներգետիկ արժեքը ծորենու ժելեի -218կկալ  100գ մեջ, Այն իսկ պատճառով նրա չարաշահումը կարող է վատ ազդել մարմնի կազմվացքի վրա։ Բայց ծորենու կոմպոտի կալորիականությունը  ընդեմը 100գ, 112կկալ է։ 


Ընդհանուր նկարագրություն
Ծորենին պատկանում է թփազգիների , հազվադեպ ծառերին, ծորենիների ընտանիքին: Տերևաթափողները,մշտականաչային (տերևները տեղ տեղ թափվում են)։

Ոնց ընտրել
Ուտելիքի մեջ կարելի է օգտագործել մենակ աճած ծորենի։ Չաճած ծորենին շատ թունավոր է։ Աճած ծորենին պետք է ունենա ձգված, ելիպտական հատապտղի կարմիր կամ սև ֆորմա։

Ոնց պահել

Կա մի քանի տեսակ ծորենու պահելու համար։ Այն կարելի է չորացնել կամ ծացկի տակ կամ ջեռոցում։ 45-50 աստիճանի ջերմաստճանի տակ։Չորացրած վիճակում այն կարելի է պահել մոտավորապես 2 տարի։ Բերքը կարելի է պահել թղտե կամ կտորե պարկերում 3 տարանոց ժամկետով։ Կարելի է պահել այն, վրան լցնելով  շաքարավազ 1:1 չափաբաժնով ։ Կամ հակառակըաղել (200գ աղ 1 լիտր ջրի վրա)։ աղված-եբված պահում են սառնարանու, կրկին ամուր փակելով կափարիչով։ Քաղցր պատրաստույթից ստացվում է հիանալի կոմպոտ։


Խոհարարության մեջ

Ծորենու պտուղներրը հաճախ օգտոագործում են խոհարարության մեջ։ Նրանցից ստացվում են լավ ջեմեր, մուրաբաներ,կոմպոտներ,հյութեր,ժելեներ և սիրոպներ։ Լավ չորացված և կրկնակի աղացած պտուղները օգտագործում են, ինչպես հաճելի թթու համեմունք մսային ճաշատեսակների համար։Կովկասյան ժողովորդը ավելացնում են ծորենի կուպատա և փլավ սարքելու ժամանակ։Թթվաշոտ հատապտուղներից պատրաստում են լիկյորներ և գինի։ Դեռ լավ չհասած  ծորենու հատապտուղները աղում են և մարինադացնում են։Ծորենին պատկանում է մեղրատու բույսերին։ Մեղուների մեղրը այդ բույի ծաղկափոշուց ունի ոսկեդեղնավուն և նուրբ համ։ Ծորենու տերևները օգտագործում են մարինադների պատրաստման ժամանակ։ Փայտից,ծառի կեղևից և արմատներից ստանում են հիասքանչ, բավականին կայուն ներկ, նմանությամբ գումիգուտա։     

Ծորենու կալորիականությունը
Ծորենու հատապտուղները համարվում են ցածր կալորիականությամբ և դիետիկ պրոդուկտ։ 100գ ծորենին պարունակում է 29կկալ։ Իսկ էներգետիկ արժեքը ծորենու ժելեի -218կկալ  100գ մեջ, Այն իսկ պատճառով նրա չարաշահումը կարող է վատ ազդել մարմնի կազմվացքի վրա։ Բայց ծորենու կոմպոտի կալորիականությունը  ընդեմը 100գ, 112կկալ է։ 



Комментариев нет:

Отправить комментарий